perjantai 9. joulukuuta 2016

Joulukalenteri luukku 9

 

Eli, kuten jo mainitsinkin, tämä joulukalenteri tulee sisältämään paljon haasteita, ja täältä luukusta paljastuuki sitten kysymyshaaste2/3
 
1. Miksi päädyit juuri tähän rotuun?


 Lapinkoira tuntui heti meille oikealta vaihtoehdolta, sillä se sopii lapsiperheisiin ja ensimmäiseksi koiraksi, ja paimensukuiseen päädyimme sopivan kennelin löydyttyä. Rotu kuulosti muutenkin kaikin puolin hyvältä, ainoat ongelmat oliva vahtimistaipumus ja turkin lähtö. Nämäkään eivät ole koituneet ongelmaksi, sillä Huima ei oikeastaan vahdi haukkumalla, eivätkä karvatkaan ole ongelma.

 2. Entä miksi juuri kyseinen yksilö?

 No, kun kävimme katsomassa pentuja, niitä oli vapaana enää kaksi kuudesta, sillä edellisen pentueen jonottajat olivat siirtyneet tämän pentueen varauslistalle meidän eteemme, edellisestä pentueesta vain kahden pennun jäätyä henkiin OI-sairauden takia. Pennuista siis kaksi oli jäljellä, ja Huimaan päädyimme sen takia, että se tyntui heti omaltamme. Se kävi vuorollaan nukkumassa meidän kaikkien syleissä, ja kun tulimme tuomaan Huimalle peittoa johon voisi tarttua emon ja sisarusten hajua, juuri se kullan värisellä kynsilakalla merkattu pentu (Kyllä, pennut olivat niin samanlaisia mustia möhkäleitä, että ne oli merkattu erivärisillä kysilakkatäplillä!) tuli hakemaan vilttinsä, ja meni takaisin sängyn alle nukkumaan muiden pentujen seuraan <3

3. Miten keksit koirasi nimen?

Pakko myöntää, että vielä silloin kun Huima meille tuli, ei sillä ollut nimeä. Olimme monta kertaa äänestäneet ja jahkailleet, mutta sopivaa nimeä Alfan, Sisun, Kodan, ja muiden miljoonan nimen seasta ei mikään tuntunut sopivalta. Huimasta meinasikin tulla Huisi, sillä emme keksineet muutakaan, jota olisi ollut helppo huudella, ja joka olisi ollut tarpeeksi "miehekäs", nutta kuitenkin "pehmeä." Sitten, ihan yhtäkkiä, äitini sanoi vahingossa "Huima", ja sitten keksimme, että se onkin sopiva nimi :)

 4. Jos joskus ottaisit jonkun muun rotuisen koiran, mihin ehkä päätyisit?

Enpä tiedä. Saako valita näyttelysykuisen lapinkoiran? Minulla oli kyllä omina rotuvaihtoehtoinani muunmuassa irlanninlammaskoira ja collie.

 5. Onko koirallasi jotain epäkoiramaisia tapoja?

No tiedän kyllä monia koiria jotka juttelevat, mutta yhteenkään en ole törmännyt joka juttelisi samalla tavalla kuin Huima. Jos Huimalla on tylsää, se tylee viereen hakemaan huomiota, ja aloittaa vinkumalla ihan hiljaa. Vähän ajan päästä vinkuminen on yltynyt suoranaiseksi ulinaksi ja kiljumiseksi. 

 6. Milloin koirasi sai sinut viimeksi nauramaan? Mitä tapahtui?

Huima saa nauramaan ihan joka päivä. Aina se on ihan yhtä huvittava.

 7. Mikä on pahin tuho, jonka koirasi on saanut aikaan?

En ole ihan varma. Huima ei hirveästi mitään tuhoa. Kerran se söi Wii-kapulamme niin, ettei sitä voinut enää käyttää.

 8. Mikä on koirasi lempipaikka kotona?

Huima nukku joka yö huoneesani, säkkituolissa :) Se rakastaa myös makoilla eteisen lattialla, missä on viileää. Kuitenkin aina, jos meillä on takka päällä, Huikku nukkuu siinä ihanassa lämmössä :) <3

9. Lempikuva/lempikuvat koirastasi?

Tää on kyllä vaikee! Tykkään tosi paljon eräistä tämän syksyn peltolenkin kuvista, mutta en tiedä ovatko ne kuitenkaan suosikkejani. Myös isäni on ottanut Himasta tosi paljon ihania kuvia.

Tämä on muunmuassa isäni ottama

4 kommenttia:

 1. Lapinkoirissa ei ole näyttelysukuista linjaa. .) On suomenlapinkoiria ja sitten on niitä suomenlapinkoiria, joita kutsutaan paimensukuisiksi lapinkoiriksi. Ero näiden välillä on sen, että paimensukuisten lapinkoirien suvuista puuttuu muutama sellainen kantakoira, jotka joidenkin mielestä eivät olleet puhdasrotuisia lapinkoiria. Muuten ovat samanlaisia lapinkoiria kaikki. :) Toki paimensukuisten kasvattajia harvemmin näyttelyt kiinnostavat, saavat tarvitsemansa ulkomuotoarvostelun omista katselmuksistaan. Ehkä nämä asiat jo tiesitkin, mutta tulipa sitten kerrottua vaikka jollekin toiselle blogin lukijalle. :)

  VastaaPoista
 2. Juu, tekstistä varmaan jäi epäselväksi, en tarkoittanut näyttelysukuista omana rotunaan, tai muuta sellaista. Kyllähän paimensukuisen turkki ja vähän rakennekkin eroaa näistä "toisista lapinkoirista". Ja itse niitä kutsun näyttelysukuisiksi, kuten monissa muissa roduissa on paimenlinja ja näyttelylinja, koska niitä enemmän arvostetaan näyttelyissä juuri tämä turkin takia. Voin kyllä olla väärässäkin, joten kiitos kuitenkin tiedosta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esim. bordercollieissa paimenlinja tarkoittaa nimenomaan paimenkäyttöön, maatiloille töihin jalostettua sukulinjaa, paimenlinjaisilla siis on huomattavasti tavisbordercollieta suurempi paimennusvietti. Paimen- ja näyttely-termit viittaavat siis ihan eri käyttötarkoituksen koiriin, mutta lapinkoirilla paimensuku-termi on siksi harhaanjohtava, koska kaikki lapinkoirat, paimensukuiset mukaanlukien ovat tavallisia lapinkoiria, niitä ei jalosteta paimenkäyttöön erikseen. Monesti näkee kyllä käytettävän näyttelysuku-termiä "niistä muista lapinkoirista", mutta mun mielestä kaikki on vaan ihan samoja lapinkoiria. :)

   Poista
  2. "Suomenlapinkoira on virallisesti vain yksi rotu, mutta epävirallisesti rodun sisällä on paimensukuisia lapinkoiria, jotka poikkeavat rotumääritelmän mukaisesta suomenlapinkoirasta. Paimensukuiset koirat ovat polveutuneet Suomesta, norjasta ja ruotsista kootuista työsukuisista koirista. Kantaa pyritään kasvattaman omana linjanaan suomenlapinkoirarekisterin sisällä. Paimenlinjaiset koirat ovat rungoltaan näyttelylinjaisia pidempiä, matalaryhtisempiä ja niukkaturkkisempia. Niiden paimennustaipumus on saatu säilymään, ja väreissä on saatu säilymään lähes kaikki koiran värit. Paimenlinjaisia lapinkoiria käytetään yhä alkuperäisessä työssä paimenena niin porojen, kuin karjankin kuljetuksessa." Tämän vuoksi puhun "näyttelysukuisesta" ja "paimensukuisesta" erikseen, koska nimenomaan ns. näyttelysukuiset vastaavat sitä virallista rotumääritelmää, jonka mukaan lapparit näyttelyissä arvostellaan. Olen kuitenkin itsekin sitä mieltä, etteivät nämä koirat esimerkiksi luonteeltaan oikeastaan eroa toisistaan mitenkään.

   Tulipas pitkä kommentti, oppikirjalainauksineen kaikkineen... :)

   Poista